Svake godine u prosincu Hrvatska katolička misija Donja Rajna-Moers radosno slavi blagdan svetoga Nikole u Repelenu i Bochotu.

Ovogodišnji doček sv. Nikole (Nikolinje) u Bocholtu, gradiću nakodomak nizozemske granice, proslavljeno u nedjelju, 15.12. 2019. svečanim misnim slavljem u crkvi svetog Križa. Hrvatska katolička misija Donja Rajna-Moers svake nedjelje slavi svete mise u Replenu, te naizmjenično u filijalnim crkvama u Dinslakenu i Bocholtu. Od jeseni 2019. godine u Bocholtu svete mise na hrvatskom jeziku premještene su iz crkve Presvetoga Srca Isusova u crkvu Svetoga Križa. Upravo su ovdje mališani sa svojim roditeljima dočekali djeci najmilijeg sveca, svetog Nikolu. Nakon misne svečanosti slavlje je nastavljeno u veselom ozračju u dvorani pored crkve. Odrasli i djeca mogli su uživati u kratkom programu kojeg su pripremila djeca zajedno sa pastoralnim suradnikom Darkom Lovrinovićem. 

Svečani program započeo u 18:00 sati, a na samom početku, u ime Hrvatske katoličke misije Donja Rajna-Moers sve prisutne pozdravio je  župnik, misionar i franjevac, fra Josip Filipović. Radostan što vidi velik broj djece i župljana svima je zaželio sretan i blagoslovljen Božić te na sve prisutne zazvao Božji blagoslov. U ime hrvatske kulturne zajednice Bocholt također je sve prisutne pozdravio gospodin Ivan Mihalj, koji svojim trudom i zalaganjem čuva hrvatsku kulturu i baštinu. U svom pozdravu posebno je istaknuo kako mu je od velike važnosti suradnja HKM Moers i HKZ Bocholt te svima zaželio sretan i blagoslovljen Božić. Svojim su recitacijama i zanimljivostima o svetom Nikoli djeca pokazala svoju kreativnost te obradovali sve prisutne. Njihove je recitacije i pisma zasigurno čuo i vidio sveti Nikola koji im se pridružio na pozornici te svu djecu obradovao mnogobrojnim lijepim poklonima. Slavlje je nastavljeno druženjem djece, roditelja, baka i djedova uz ukusne kolače koje su pripremile vrijedne domačice, a sve prisutne svojom svrikom i pjesmom uveseljavao je pastoralni suradnik Darko Lovrinović. 

D.L

 

VIŠE FOTOGRAFIJA