U subotu 21. rujna 2024. godine Hrvatska katolička Misija Moers

organizirano, autobusom hodočastila je Blaženoj Djevici Mariji u Banneux, zajedno s voditeljem Misije fra Josipom Filipovićem. Ovo hodočašće okuplja vjernike iz pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija te Belgije, Nizozemske i Luxemburga. Banneux je malo mjesto u Belgiji s otprilike tristotinjak stanovnika, gdje se davne 1933. godine djevojčici Mariette osam puta ukazala Blažena Djevica Marija, predstavivši se kao „Djevica Siromaha”. Od tada do danas svetište je zadržalo svoj autentičan, skroman i jednostavan izgled okružen prirodom.
Program hodočašća započeo je molitveno-meditativnim programom, molitvom krunice i pjesmom. Za to vrijeme su svećenici ispovijedali vjernike koji su pristizali. Središnje misno slavlje predvodio je fra Goran Azinović, vikar HKM Zürich, uz koncelebraciju osam svećenika.
Fra Goran je u svojoj homiliji istaknuo povezanost Djevice Siromaha i Hrvata kao marijanskog naroda. „Gospa u Banneuxu nije obećala život bez križa, već upravo suprotno prihvaćanje i nošenje svog osobnog križa. Svi naši križevi nisu vječni, ali oni vode u vječnost. I naš narod koji je u tuđini katkad izgleda kao narod koji nosi samo „sjeme sjetveno“, ali jednoga dana vraćat će se s pjesmom noseći „klasje“ svoje. Tuđina nije samo mjesto odsutnosti već i prilika za naše nove susrete. Gospa Siromaha nas uči da su neki tragični trenuci neizbježni, ali da se uz molitvu mogu iznijeti. Molitva nikad nije besplodna i premda mnoge mole očekujući odmah plodove svoje molitve, ona urodi plodom za neka buduća vremena. Pozvani smo moliti za svoje obitelji koje su tako krhke i često siromašne, ali to siromaštvo potrebno je Bogu predati. Banneux nas kao mjesto Gospinog ukazanja poziva da možemo doći sa svojim siromašnim srcem.“ 
Pri završetku svete mise uslijedio je blagoslov nabožnih predmeta i blagoslov za bolesnike koje je izmolio nad vjernicima don Mirko Skorin. Potom je uslijedio zajednički ručak u organizaciji HKM Aachen. 
Nakon ručka i kratke pauze u 16.15h ispred kapelice svetog Mihaela Arkanđela započeli smo Križni put koji je predvodio fra Ivan Režić vikar iz HKM Koln. Pa završetku križnoga puta i nakoncu hodočašća, hodočasnici su se okupili kod hrvatske spomen kapele koja je sagrađena i blagoslovljena 2014. godine, gdje su svećenici, sudionici križnog puta zazvali blagoslov na sve hodočasnike i otpjevali marijansku pjesmu te se zajedno sa svojim vjernicima uputili k prijevoznim sredstvima kako bi „na vrijeme“ stigli svojim domovima.

Kraljice siromaha, moli za nas! 

Izvor: kta/(jf)