Imali smo vrijeme adventa ili došašća kako bismo se pripremili za ovaj, za nas kršćane radosni blagdan. Nažalost, mi ljudi često znademo stavljati naglasak na sporedne stvari, te tako zanemarimo ono bitno. Kako smo i mi kršćani ljudi, onda nam se zna dogoditi da u svojoj vjeri stavimo naglasak na ono sporedno, a bitno zanemarimo. Iskreno, ne bih volio da je ovogodišnje vrijeme došašća prošlo uzaludno. Tj. da smo se nebitnim stavrima bavili, a važne zanemarili. 

 Božić  je! Slavimo rođenje Isusa Krista, Boga i Čovjeka, Spasitelja i Otkupitelja. Slavimo rođenje onoga koji je došao među nas ljude da bude jedan od nas s nama jednak u svemu osim u grijehu.

 Kako ovo lijepo zvuči, da Bog bude s nama! Međutim i danas se ponavlja onaj isti događaj koji se dogodio prije 2020 godina, a to je da za svakoga ima mjesta u životu, ali za Isusa ne. 

Dragi prijatelji, u vremenu smo pandemije corona virusa, rekao bih u jednom čudnom vremenu ne samo za nas kršćane, nego za čitavo čovječanstvo. Više nego ikada potrebna nam je blizina, toplina i suosjećajnosti. Nažalost naše posjete, naša druženja su ograničena, ali to nas ne sprječava da iskoristimo blagodati tehnologije te jedni drugima uputimo srdačnu čestitku, poziv ili osmjeh. Često je to važnije nego bilo kakav skupocjeni poklon. 

Dragi prijatelji, vjernici i članovi Misije Moers am Niederrhein, najbolji pokazatelj naše spremnosti za blagdan Božića, nisu skupocijeni pokloni, nisu naši ukrašeni domovi, nije bogata trpeza, nego darovana ljubav, ljubav bližnjemu, topla riječ i ono što je najvažnije za kršćane jest praštanje i pomirenje, jer je Božić blagdan mira, ljubavi, pomirenja i topline. 

 

Svima Vama koji slavite Božić, a posbno članovima Hratske katoličke Misije Mers am Niederrhein želim Čestit Božić s puno ljubavi, dobrote, topline... i na dobro Vam došlo novo 2021. ljeto. Mir i dobro!

 

Fra Josip Filipović, voditelj sa suradnicima, volonterima i dobročiniteljima.