Blagoslov obitelji i njihovih domova kršćanski je čin u kojemu se moli i zaziva Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi kršćanski živjeli i svjedočili svoju vjeru. Po blagoslovnoj molitvi “zaziva se Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti.” Djelotvornost blagoslova ovisi o vjeri i otvorenosti svih članova Isusu Kristu koji uvijek poziva da svoj život provodimo u njegovu Duhu.

Dok je nekada naglasak bio na blagoslovu kuće (prostora), današnji obrednik govori o “godišnjem blagoslovu obitelji. Ova promjena proizlazi iz želje da se izbjegne magijski prizvuk blagoslova i naglasi važnost povezanosti u vjeri svih članova obitelji i u prvi plan stavi njihovo zajedništvo i poziv na svetost života. Blagoslov samog prostora time naravno nije izostavljen, ali je stavljen u drugi plan.

Na prvome mjestu treba naglasiti kako je dobro da svi članovi obitelji budu na okupu i kao prava “Crkva u malom” zajedničkom molitvom posvjedoče i obnove svoju vjeru. Osim ove temeljne pretpostavke, dobro je spomenuti kako bi se na obiteljskom stolu trebali naći Sveto pismo (barem Novi zavjet), blagoslovljena voda, svijeća i raspelo.

Kao uspomenu na blagoslov, svećenik svakoj obitelji daje prepoznatljivu naljepnicu na kojoj se, uz slikoviti simbol ili sliku, te godinu blagoslova, nalaze i tri slova: C + M + B. U nekim pak krajevima još uvijek postoji običaj da svećenik ili njegov pratitelj na nadvratniku kredom ispiše godinu blagoslova i spomenute inicijale. Koje je njihovo značenje?

Prema jednom tumačenju ova tri slova (u ‘našoj’ verziji: G+M+B) označavaju imena triju kraljeva:

Gašpara (lat. Casparus), Melkiora i Baltazara. Ipak, ovo tumačenje nije jedino!

Ova tri slova zapravo su akronim latinske blagoslovne rečenice:

C = Christus

M = mansionem

B = benedicat

Ili u prijevodu: Krist neka blagoslovi (ovaj) dom!

Svakako, lijep običaj ispisivanja slova ili lijepljenja naljepnice znak je da je dotična obitelj primila božićni blagoslov, piše Bitno.net.

 

 

Svi oni koji nerado koriste elektronske medije i njihove mogućnosti, prijavnicu mogu uzeti u crkvi prije i poslije svete mise, koju je potrebno ispuniti i predati.

Predaju ispunjene prijavnice možete učiniti na više načina:

svećeniku osobno, poslati poštom na adresu misije, telefonski, mobitelom, sms-om, viberom, whatsappom, messengerom, e-mailom.

Adresa: 

Hrvatska katolička Misija am Niederrhein Moers

Lintforterstr. 83, 47445 Moers

----

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Mob.- Viber – Whatsapp:  0178 2869389

https://de-de.facebook.com/hkm.moers/

Tel. 0284172013