VELIKI TJEDAN - Raspored Bogoslužja

Veliki ili sveti tjedan je vremensko razdoblje od Cvjetnice do Uskrsa. U Bogoslužju je cijeli tjedan prožet uspomena na Isusovu muku.

Svaki dan tog tjedna zove se veliki, a posebno posljednja tri dana ( Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota) prožeta najvećim događajima iz Isusova života i njegovih dijela za spasenje svijeta. To su muka, smrt i uskrsnuće. Dani u Velikom tjednu su vrijeme kršćanske ozbiljnosti, sabranosti i promišljanju o svetosti vremena i događanja u njemu. 

Veliki četvrtak je dan Isusove posljednje večere. Tim danom ulazimo u sveto trodnevlje. Na Veliki četvrtak Isus je ustanovio dva sakramenta, Svetu misu i Svećenički red. 

Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Slavi se u petak prije Uskrsa. Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i na koncu same smrti. Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva.

Velika subota je dan tišine i molitve. Na Veliku Subotu Crkva se zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Stoga vjernici posjećuju posebno uređen Božji grob u crkvi.

Donosimo pregled Bogoslužja u svetom trodnevlju tj. od 18. do 21. travnja 2019. god. 

J.F

HRVATSKA KATOLIČKA MISIJA DONJA RAJNA

KROATISCHE KATHOLISCHE MISSION AM NIEDERRHEIN

Lintforter Str. 83, 47445 Moers

Tel. 02841/72013

Fax. 02841/71747

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Back to Top