SUCHE FRIEDEN - 101. Katholikentag in Münster

Münster, grad u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, poznati njemački sveučilišni grad, u kojemu je prije 370 godina, to jest 1648. godine, potpisan jedan od mirovnih sporazuma, takozvani Vestfalski mirovni sporazum koji je prekinuo 30-godišnji uništavajući rat, domaćin je 101.

Katoličkom danu (Katholikentag) koji se održava svake dvije godine u različitim gradovima. Ovogodišnji, u Münsteru, trajao je od 09. do 13. svibnja. Kongres pod motom „Suche Frieden“/ „Tražite mir“ okupio je desetke tisuća posjetitelja. Hrvatska katolička misija Donja Rajna-Moers također je bila sudionik ove velike manifestacije. Za Münster je krenuo jedan veliki bus, šezdesetak vjernika, iz Moersa 10. svibnja u rane jutarnje sate. U Münsteru nas je dočekao župnik fra Nikola Matanović i primio nas u misijske prostorije, nakon čega smo se upitili prema Schloßplatz-u gdje je u 10:00 sati započelo veliko, svečano misno slavlje koje je predvodio biskup Felix Genn. U popodnevim satima mladi iz naše misije uputili su se prema crkvi svetog Ante gdje su predstavili hrvatske kulinarske proizvode, koje su pripremile članice našeg zbora, te pomogli pri dočikanju mnogobrojnih vjernika i turista. Crkva svetog Ante bila je domoćin za sve „Migration und Seelsorge in anderen Muttersprachen“/„Migracije i dušobrižništvo na drugim maternjim jezicima“. Kišovito vrijeme nije omelo ostale, te su poslijepodnevne sate iskoristili u šetnji te rezgledavanju ovog prelijepog studenstskog grada. 

U 19:00 sati počeo je koncert u dvorištu crvke svetog Ante gdje je međuostalima nastupila i naša misija. Crkveni zbor nastupio je zajedno sa zborom Hrvatske katoličke misije Münster kojeg vodi trajni đakon Antonio Vrbanec. Mladi naše misije predstavili su se sa tri pjesme te na noge podigli mnogobrojnu publiku i oduševili svojim pjevanjem sve prisutne. 

Papa Franjo je također poslao poruku za ovaj 101. Katholikentag, te istakao da je Krist naš „mir”. Mir, međutim, zahtijeva predanost svih ljudi dobre volje različitih religija; svi mogu biti „dragocjeno kamenje” i „glasnici mira”. U svakom se djetetu, u bilo kojoj je zemlji rođeno, nalazi Krist koji nas gleda, Krist koji je došao u naš svijet kao bespomoćno dijete. Djeca su budućnost!

Nakon završenog koncerta, autobus, ispunjen radošću i mirom Božjim, uputio se ka Moersu.

Tekst: D.L

 

 

HRVATSKA KATOLIČKA MISIJA DONJA RAJNA

KROATISCHE KATHOLISCHE MISSION AM NIEDERRHEIN

Lintforter Str. 83, 47445 Moers

Tel. 02841/72013

Fax. 02841/71747

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Back to Top